DE BESTE GRATISPROGRAMMENE FOR BILDEBEHANDLING

Det trenger ikke koste en formue å behandle bildene dine. Her får du favorittprogrammene våre for når du vil ha gratis bildebehandling.

Det trenger ikke koste en formue å få avansert bildebehandling. Faktisk kan du få mange gode funksjoner med gratis bildebehandling.

Her har vi samlet kandidatene våre for programmer med gratis bildebehandling, som du kan bruke når du skal justere bildene dine.

Noen av programmene er mer avanserte enn andre, men alle har til felles at du får gratis bildebehandling på datamaskinen.

Under kan du lese mer om programmene og om hvordan du bruker dem til bildebehandling.

  • Bilder i Windows - gratis bildebehandling i Windows 10
  • Google Foto - hvis du behandlet bilder i Picasa
  • Se Picasa-webalbumet ditt i Google Foto
  • Paint.net - avansert gratis bildebehandling
  • Gratis bildebehandling i Gimp
  • Gratis bildebehandling i Glimpse
  • Redaksjonen anbefaler Adobes programmer

Bilder i Windows - gratis bildebehandling i Windows 10

Windows 10 har et innbygd bildebehandlingsprogram "Bilder", som du finner ved å klikke på Start-knappen i Windows 10 og velge Bilder.

Du må bare markere bildet ditt og klikke på, Rediger og opprett og velge rediger for å beskjære, velge filtre osv.

I bildebehandlingsprogrammet kan du ta all den grunnleggende behandlingen som å beskjære, rette opp en skjev horisont samt justere lys og farger. Det har også forskjellige retroeffekter og filtre du kan legge på bildene i bildebehandlingen.

En stor fordel med Bilder i Windows 10 er at du får gratis bildebehandling på norsk. Og det er veldig enkelt å bruke det.

Les mer om mulighetene for bildebehandling i programmet her.

Google Foto - hvis du behandlet bilder i Picasa

Google har valgt å legge kreftene sine i onlinetjenesten Google Foto, i stedet for det ellers så populære bildebehandlingsprogrammet Picasa, som de kuttet i 2016

Med Google Foto får du online bildebehandling på både smarttelefonen og datamaskinen. Google har tatt det beste fra Picasa og gjorde det om til en onlineplattform, så du kan redigere bildene dine på farten.

Google Foto krever altså ikke at du laster ned et bildebehandlingsprogram og legger det på datamaskinen din, som du måtte med bildebehandlingsprogrammet Picasa.

I Google Foto kan du laste opp alle bildene dine til bildebehandlingsprogrammet gratis, og det byr også på svært enkel bildebehandling der du behandler direkte på internett via nettleseren din.

Google Foto er også et glimrende gratis bildebehandlingsprogram på norsk. Du kan bruke Google Foto til bildebehandling på Mac og PC.

Besøk Google Foto her.

> Vil du ta bildebehandlingen til et nytt nivå? I det eksklusive abonnementsuniverset vårt, Fordelssonen finner du et grunnkurs i Lightroom. 

Se Picasa-webalbumet ditt i Google Foto

Har du behandlet bilder i Picasa tidligere og opprettet et Picasa webalbum gjennom programmet, kan du også få tilgang til disse med Google Foto.

Når du logger deg inn på Google Foto med Google-kontoen din får du umiddelbart tilgang til de gamle Picasa-albumene dine. Du finner dem i menyen til høyre, under albums.

Her kan du lese mer om mulighetene i Google Foto.

Paint.net - avansert gratis bildebehandling

Brukergrensesnittet i dette gratis-bildebehandlingsprogrammet minner om det i Adobes programmer Elements og Photoshop, og du får mange av de samme verktøyene og mulighet for å jobbe med lag.

Paint.net er ikke riktig så enkelt og brukervennlig å begynne med som Windows’ eget bildebehandlingsprogram og Google Foto, men mulighetene for bildebehandling er langt mer avanserte, og det er et bildebehandlingsprogram du kan vokse med.

Du kan laste ned programmet her.

Gratis bildebehandling i Gimp

Gimp er det kostnadsfrie bildebehandlingsprogrammet som ligger nærmest Adobe Photoshop, på funksjonalitet.

I Gimp kan du - som i Photoshop - jobbe med avansert bildebehandling som lag, markeringer og fargekanaler.

Bildebehandlingsprogrammet Gimp fungerer godt på både PC og Mac, men også på for eksempel Linux-plattformer, hvor flere andre bildebehandlingsprogrammer ikke virker. Og det er oversatt til mange språk - deriblant norsk.

Imidlertid må du være oppmerksom på at brukergrensesnittet i Gimp er veldig annerledes enn det i Adobe Photoshop, så det krever tilvenning hvis du er vant til å bildebehandle i Photoshop.

Du finner programmet Gimp her.

Gratis bildebehandling i Glimpse

Glimpse har sin opprinnelse i det bildebehandlingsprogrammet Gimp, men på grunn av insterne stridigheter har halvparten av teamet bak valgt fokusere på en ny tjeneste.

Uenighetene besto i om man skulle fortsette under navnet Gimp, da dette kan skape negative assosiasjoner for noen. Det resulterte i at teamet bak har delt seg i to.

Derfor går nå Gimp og Glimpse i to retninger. Inntil videre er det ikke så stor forskjell på de to bildebehandlingsprogrammer, men det kan tenkes at de blir mer forskjellige med tiden, da begge programmene fortsatt er under utvikling.

Det er bare mulig å laste ned Glimpse hvis operativsystemet på datamaskinen din er Windows eller Linux. Det utelukker derfor en del Mac-brukere.

Hvis du åpner Glimpse for første gang, vil du kanskje kunne se en viss likhet med Adobe Photoshop, og programmet tilbyr også mange av de samme funksjonene. Imidlertid er ikke brukervennligheten like god, som i Photoshop, noe som gjør at Glimpse krever en del tilvenning.

> Les også: Dette er de beste programmene for videoredigering

Redaksjonen anbefaler Adobes programmer

Selv om det er penger å spare, og selv om gratisprogrammene for bildebehandling gir veldig mange muligheter, foretrekker vi Adobe-programmene her i Digital FOTO.

Derfor er det også Photoshop, Elements og Lightroom vi har fokus på når vi lager kurs om bildebehandling i magasinet og abonnementsuniverset vårt, Fordelssonen.

Som abonnent har du også tilgang til Fordelssonen, hvor du finner over 500 videokurs, blant annet om bildebehandling.

Akkurat nå kan du få 1 nummer av Digital FOTO og full tilgang til Fordelssonen for bare 29 kroner. Se tilbudet her

Les mer: Gratis bildebehandling med Windows 11 gir deg flottere bilder på få sekunder

2023-01-30T10:03:14Z dg43tfdfdgfd